Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Σε δύο τηλεμαχίες συμφώνησαν στη διακομματική

diakommatiki-1 Συγκλήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών η Διακομματική Επιτροπή Εκλογών υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου.
Μετά τη λήξη της συνεδρίασης ανακοινώθηκε πως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα αυξηθεί ο χρόνος προβολής των μικρών πολιτικών κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, από τους δημόσιους και ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Ειδικότερα, ενώ το ποσοστό στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές είχε διαμορφωθεί στο 40% για κάθε ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα και το υπόλοιπο 20% για τα υπόλοιπα, στις εκλογές του Οκτωβρίου ο χρόνος προβολής τους θα κατανεμηθεί σε ποσοστό 37,5% για κάθε ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα και 25% για τα μικρά. Στα μικρά κόμματα περιλαμβάνεται και αυτό των Οικολόγων-Πράσινων, το οποίο είχε εκλέξει ευρωβουλευτή στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε, να γίνουν δύο τηλεοπτικές αναμετρήσεις από τους εκπροσώπους των κομμάτων: η μία μεταξύ των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων και η άλλη με όλους τους αρχηγούς. Τα κόμματα θα αποφασίσουν για την όλη διαδικασία και τους όρους αυτών των αναμετρήσεων.
Οσον αφορά την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αυτό θα αποφασιστεί από το ίδιο το κόμμα και θα ανακοινωθεί αργότερα.
Για το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό, το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 0,13 τοις χιλίοις , λιγότερο από αυτό των περασμένων εθνικών εκλογών, καθώς είχαμε και άλλη εκλογική αναμέτρηση, αυτή των ευρωεκλογών, μέσα στον ίδιο χρόνο. Συνολικά, το ποσό σε ευρώ ανέρχεται σε 4,5 εκατ. ευρώ με τα οποία θα καλυφθούν οι προεκλογικές ανάγκες των κομμάτων.
Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε πως έχουν ήδη υπογραφεί 39 εγκύκλιοι σε χρόνο ρεκόρ, γεγονός που δείχνει ότι έχουν πλέον αυτοματοποιηθεί οι σχετικές διαδικασίες της προεκλογικής περιόδου, ενώ από την προκήρυξη των εκλογών έως την εκλογή της νέας κυβέρνησης απαγορεύονται οι προσλήψεις στον δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ.
Ο υπουργός δήλωσε πως θα γίνει ακόμη μία συνεδρίαση της Επιτροπής, στην οποία θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος από τους Οικολόγους που δεν παραβρέθηκαν στη σημερινή, καθώς στην πρώτη συνεδρίαση αποφασίζεται αν θα συμμετέχουν και κόμματα που έχουν εκλεγεί σε ευρωεκλογές.
Στην επιτροπή, οι εκπρόσωποι των κομμάτων ήταν από τη ΝΔ ο Λ. Ζαγορίτης, από το ΠΑΣΟΚ ο Μιλτ. Παπαϊωάννου, από το ΚΚΕ ο Αντ. Σκυλλάκος, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Ι. Θεωνάς και από το ΛΑΟΣ ο κ. Σκανδαλάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου